17 Temmuz 2022 Pazar

Havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir

Havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir

havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir

rows · Havacılık Terimleri Sözlüğü. Kendisine bağlı haberleşme istasyonlarının mesaj  · Havacılık sektörü çalışanları bu terimleri çok iyi bilmekle yükümlüdür, yolcular ise sadece uçuşları ile ilgili olanları öğrenmelidir. Örneğin check-in ya da boarding gibi. Havacılık Terimleri Sözlüğü İndirmek için tıklayın. Havacılık Terimleri Aviation Terminology Ulusal sivil havacılık kurallarının idamesi, uygulanması ve geliştirilmesi, bu konu ile ilgili yeni politikaların belirlenmesi ve tedbirlerin alınması, ilgili uluslararası standartları ve tavsiye edilen uygulamalarının yerine getirilmesi ile kurumlar arasında koordinasyonun sağlanmasından sorumlu ve yetkili olan kuruluştur



Download İngilizce Havacılık Terimleri Sözlüğü APK Full | blogger.com



DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin. Havacılık Terimleri Sözlüğü Yazı Boyutu. A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U X V Y Z Türkçe Terim İngilizce Terim AÇIKLAMA A grubu çalışma ruhsatı working license group A Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği SHY hükümlerine uygun olarak havaalanlarında, 5 inci maddede belirtilen hizmet türlerinin tamamı veya en az yolcu trafik, yük kontrolü ve haberleşme, ramp, kargo ve havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir, uçak temizlik, birim yükleme gereçlerinin kontrolü için en az üç uluslararası trafiğe açık havaalanında teşkilatlanarak hava taşıyıcılarına yer hizmeti yapmak üzere yetkilendirilmiş özel hukuk tüzel kişilerine her bir hizmet türü için verilecek çalışma belgeleri. AB initio training for ATCOs kontrolör adaylarına verilen başlangıç eğitimi Konu ile ilgili deneyimi olmayan adaylara, teorik yeterlilik kazandırabilmek için verilen temel eğitim.


kaplama sınıflandırma numarası PCN ability tests yetenek testleri Bilgisayar aracılığı ile veya yazılı olarak farklı konulardaki yeteneklerin sınanması. Örnek, hafıza, dikkat, sezgi, üç boyutlu düşünebilme kabiliyetleri. abort iptal etmek Önceden planlanmış bir uçak hareketinin iptal edilmesi veya yarıda kesilmesidir abrasion aşınma Beton yüzeyinde sürtünmeye bağlı olarak gelişen yıpranma. absolute accuracy kesin doğruluk Dünya koordinat sistemine göre tanımlanmış bir noktanın, küreselleşmeden kaynaklanan sapma oranı. absolute coordinates kesin koordinatlar Bir noktanın dünya koordinat sistemine göre yerinin tam olarak belirlenmesi, havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir. absorbed water emme Yüzeyde emilen su. absorpsiyon absorption Bir katı veya sıvının çözünme ya da bileşik oluşturarak kütlesindeki moleküllerin kimyasal veya fiziksel tecridi.


absorption absorpsiyon Bir katı veya sıvının çözünme ya da bileşik oluşturarak kütlesindeki moleküllerin kimyasal veya fiziksel tecridi. accelerate-stop distance available mevcut hızlanma-durma mesafesi Mevcut kalkış koşu mesafesi artı, varsa, durma uzantısının uzunluğu. accelerometer hızlanma ölçer Uzunlamasına-yanlamasınadikey üç boyutlu olarak hız ölçülmesinde kullanılan cihaz. acceptability kabul edilebilirlik Kullanıcının bir sistemin varlığını ve kullanımını kabul etmesi ile gerçekleşir. Pratikte kullanıcı ihtiyaçları karşılanmıyorsa sistem atıl duruma düşebilir, havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir. acceptable risk kabul edilebilir risk Şirketlerin, gerçekleştirdiği faaliyetler ile ilgili olarak, havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir, yasal zorunluluklara, ulusal ve uluslararası sivil havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir kurallarına, havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir, uyguladığı yönetim sistemlerine ve ilan ettiği politikalara göre kabul edebileceği risk düzeyidir.


acceptance tests kabul testleri Sistem kurucu mükellef ile idari kurum arasındaki şartnameye göre radar sistem performansının etkin kullanımının analizi ve projeye uygunluğunun belirlenmesi süreci. accepting unit kabul eden ünite Uçağın kontrolünü üstlenecek bir sonraki kontrol ünitesi. Uçağın kayıp ya da uçağa ulaşılamaması durumu. accident data report kaza bilgi raporu Uçak kazası soruşturma raporunu ifade eder. accident prevention and flight safety programme kaza önleme ve uçuş emniyet programı Uçuş emniyeti odaklı hava operasyonlarının emniyeti ile ilgili konuları içerisinde bulunduran programdır. accuracy doğruluk Öngörülen veya ölçülen değer ile gerçek değer arasındaki uygunluk derecesi.


acil durum emergency Hava alanlarında, normal hizmet akışı dışında, personel, araç, gereç ve malzeme kullanımı, takviyesi, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyonu gerektiren, güvenlik,kaza-kırım veya kurtarma ile ilgili her türlü durum. acil durum emergency acil durum. acil durum safhaları emergency phases Şüphe hali, alarm hali ve tehlike hali anlamında kullanılan genel terim. Anında müdahale gerektirmez. acrobatic flight akrobatik uçuş Bir hava aracının genel durumunda istenilerek yapılan manevralarla meydana getirilen ani değişiklik, normal dışı bir olay veya hızındaki anormal değişikliklerle yapılan uçuştur active NOTAM aktif NOTAM Gün ve saate göre aktif hale gelen NOTAM active way point aktif yol-noktası Seyrüsefer kolaylığı sağlamak amacıyla belirlenmiş yol—noktası.


actual time of arrival ATA gerçek iniş zamanı Bir uçağın kesin olarak iniş yaptığı, gerçek iniş zamanı. additive katkı Betonun özelliklerini geliştirmek üzere üretim sırasında veya dökümden önce transmiksere az miktarda ilave edilen maddelere verilen ad. admixture kimyasal katkı maddesi Kimyasal kökenli olan katkı maddesi. adsorpsiyon adsorption Moleküllerin bir katı veya sıvı yüzeyinde tutunması. adsorption adsorpsiyon Moleküllerin bir katı veya sıvı yüzeyinde tutunmasıdır. advanced-surface movement guidance and control system gelişmiş yüzey hareketleri rehberlik ve kontrol sistemi Havaalanı operasyonel görüş seviyesi içinde tüm hava koşullarında, gerekli emniyet seviyesini de teşkil ederek, beyan edilen yer hareket oranının sürdürülebilmesi için uçak ve araçların kontrolü ile gözetim ve kılavuzluk sağlayan bir sistemdir advanced-surface movement guidance and control system gelişmiş yüzey hareketleri rehberlik ve kontrol sistemi Havaalanı operasyonel görüş seviyesi içinde tüm hava koşullarında, gerekli emniyet seviyesini de teşkil ederek, beyan edilen yer hareket oranının sürdürülebilmesi için uçak ve araçların kontrolü ile gözetim ve kılavuzluk sağlayan bir sistemdir.


advisory tavsiyeli Kontrolörün planlamasına ışık tutan, mevcuttaki veya ileri aşamadaki uygulamalarında kontrolörü havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir bir mesaj. advisory airspace tavsiyeli hava sahası İçerisinde hava trafik tavsiye hizmetinin sağlandığı tanımlanmış bir yol ya da sınırları belirlenmiş bir hava sahası. advisory circular tavsiye niteliğindeki genelge sirküler FAA tarafından 14 günde bir dağıtılan tavsiye niteliğindeki genelgeler. Uçuş emniyeti ile ilgili bilgileri kapsar. advisory route tavsiyeli yol İçerisinde güzergah boyunca hava trafik tavsiye hizmetinin sağlandığı tanımlanmış yol. aerated concrete gaz beton gözenekli beton İnce ve silisli bir agrega ve inorganik bir bağlayıcı ile hazırlanan karışımın, gözenek oluşturucu bir madde katılarak hafifletilmesi yolu ile elde edilen hafif betondur.


aerial refuelling havada yakıt ikmali Havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir uçuş esnasında, bir uçaktan diğerine yapılan yakıt ikmali. aerial work havada yapılan çalışma Uçuş esnasında özel bir takım faaliyetlerde bulunulmasıdır. Bunlar fotoğraf çekimi, gözlem, araştırma, keşif, reklam vb. aerodrome beacon havalimanı bikını Havalimanının en yüksek noktasına, genellikle kule üzerine tesis edilen, bir havalimanının yerinin havadan tanınması için kullanılan, yeşil-beyaz ışık veren ve dakikada defa çakan döner ışık sistemidir. Gece trafiğine açık tüm hava limanlarında bulunur, havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir. aerodrome beacon havaalanı bikını Havalimanının en yüksek noktasına, genellikle kule üzerine tesis edilen, bir havalimanının yerinin havadan tanınması için kullanılan, yeşil-beyaz ışık veren ve dakikada defa çakan döner ışık sistemidir.


Gece trafiğine açık tüm havalimanlarında bulunur. aerodrome certificate havaalanı sertifikası Bir havaalanının işletimi için ilgili otorite tarafından geçerli mevzuat çerçevesinde düzenlenen sertifika. aerodrome control rating meydan kontrol derecesi Havaalanı kontrol hizmetinde çalışan hava trafik kontrolörlerinin sahip oldukları derece türünü ifade eder. aerodrome control service meydan kontrol hizmeti Havaalanı trafiği için sağlanan hava trafik kontrol hizmeti. aerodrome control tower meydan kontrol kulesi Havaalanı trafiğine hava trafik kontrol hizmeti vermek üzere oluşturulmuş birime denir.


aerodrome control unit meydan kontrol ünitesi Uçağın iniş-kalkış safhalarında sorumluluğunu taşıyan hava trafik kontrol ünitesi. aerodrome controller meydan kontrolörü Havaalanı kontrol hizmeti veren hava trafik kontrolörünü ifade eder. aerodrome elevation havaalanı rakımı İniş alanının en yüksek noktasının rakımı. aerodrome elevation meydan rakımı İniş sahasının pistinhavacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir, en yüksek noktasının deniz seviyesinden olan yüksekliğidir. aerodrome flight information service AFIS meydan uçuş bilgi hizmeti Havaalanı kontrol hizmeti şartlarının günün tamamı veya belirli bir bölümü için doğrulanmadığı havaalanlarında uçuş güvenliğinin sağlanabilmesi için IGA Uluslararası Genel Havacılık tarafından hava trafik hizmetleri otoritesinin kararıyla tanımlanan şartlar.


aerodrome flight information unit meydan uçuş bilgi ünitesi Havaalanı trafiğine uçuş bilgi hizmeti sağlamak amacıyla havaalanı içerisine kurulan ünite. aerodrome identification sign havaalanı tanıtma levhası Havaalanının havadan tanınmasına yardımcı olacak, havaalanına yerleştirilen bir levha. aerodrome identification sign meydan tanıtma işareti Havaalanının havadan tanınmasına yardımcı olmak üzere havaalanına yerleştirilmiş bir işarettir. aerodrome referance field length uçağa göre meydan uzunluğu Bir uçağın; durgun hava, 0 pist eğimi, deniz seviyesi ve standart atmosfer şartlarında azami kalkış kitlesi ile kalkabileceği en az pist uzunluğu. aerodrome reference point meydan referans noktası Bir havaalanı için belirlenmiş coğrafi referans noktasıdır. Genellikle pist üzerinde belirlenir. aerodrome reference point havaalanı referans noktası Bir havaalanının tayin edilmiş coğrafi konumu. aerodrome traffic meydan trafiği Bir havaalanının manevra sahasındaki tüm trafiklerle, havaalanı civarında uçan hava araçlarının tamamına denir.


aerodrome traffic circuit meydan trafik paterni Havaalanı görüşü içerisinde hareket eden uçakların izlenmesi için özel olarak belirlenmiş yol. aerodrome traffic zone meydan trafik bölgesi Havaalanı trafiğini korumak için bir havaalanı civarında oluşturulan sınırları belirli hava sahasına denir. aeronautical administrative communication havacılıkla ilgili idari haberleşme Uçuşların havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir nakliye hizmetlerinin operasyonel durumlarda bağlı bulundukları kurumlar ile iletişimlerinin sağlanmasında kullanılır.


aeronautical beacon havacılık bikını Yer yüzünde belirli bir noktayı işaret etmek üzere, sürekli veya fasılalı olarak, tüm azimutlarda görülebilen bir havacılık yer ışığı. gösteren havacılık haritasıdır. aeronautical data havacılık verisi İletişim, yorumlama ve işlenmeye uygun tarzda biçimlendirilmiş havacılık olguları durumlarıkavramları veya talimatlarını. aeronautical data integrity havacılık veri bütünlüğü Veri çıkışında veya onaylı düzeltmelerinde, bir havacılık verisi ile o verinin kalite derecesinin kaybedilmemesi ya da değiştirilmemesi garanti altına alınan veri bütünlük derecesi. aeronautical fixed communication service havacılık sabit haberleşme servisi Havacılık sabit haberleşme servisi, Uluslararası Havacılık Haberleşme Sistemi içinde, noktadan-noktaya yerdenyere yapılan haberleşme hizmetidir. aeronautical fixed telecommunication network AFTN havacılık sabit iletişim ağı Dünya çapında, havacılık sabit devreleri aracılığıyla, tüm havacılık ve uçuş emniyet mesajlarının güvenli, hızlı olarak alınıp, gönderildiği haberleşme şebekeleridir.


aeronautical information havacılık bilgisi Havacılık verilerinin birleştirilmesi, ayrıştırılması ve formatlanmasından ortaya çıkan bilgileri. aeronautical information publication AIP havacılık bilgi yayını Bir devlet ya da onun yetkilendirdiği kuruluş tarafından yayınlanan ve o ülkedeki hava seyrüseferi ile ilgili bilgileri içeren yayına denir, havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir. aeronautical information regulation and control AIRAC havacılıkla ilgili bilgilerin düzenlenmesi ve kontrolü AIRAC Hava seyrüseferini direkt etkileyen çalışma usulleri ve uygulamalarda önemli değişiklikler yapılması gerektiğinde, ortak yürürlük tarihlerine bağlı kalarak değişiklikleri önceden bildirmeyi amaçlayan bir sistemin tanıtmasıdır. aeronautical message handling system AMHS havacılık mesaj işleme sistemi X. aeronautical mobile satellite route service havacılık mobil uydu rota hizmeti AMS R S iletişim imkanlarıyla uçuş güvenliğinin ve düzenli akışının sağlanmasına yönelik kurulması planlanan gelişmiş bir hizmet.


aeronautical mobile service seyyar havacılık hizmeti Uçak istasyonu ile havacılık istasyonu veya uçak istasyonları arasında sağlanan radyo haberleşme hizmeti. aeronautical mobile station seyyar havacılık istasyonu Havacılık istasyonları ile hava aracı istasyonları arasında acil durum pozisyon belirleyici radyo cihazları, önceden belirlenmiş acil durum frekansları ile teçhiz edilmiş arama kurtarma istasyonu olarak görev yapan istasyon. aeronautical telecommunication network havacılık iletişim ağı Havacılık haberleşmelerinin iletişim ağı üzerinden internet aracılığıyla yapılması. Bu düzenleme havacılıkla ilgili üniteler arasında uluslararası bir iletişim imkanı sağlar. aeronautical havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir station havacılık haberleşme havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir Havacılık haberleşme hizmetinde kullanılan istasyon.


aeroplane reference field length uçak referans baz uzunluğu Sertifikalandırma otoritesi tarafından öngörülen ilgili uçak uçuş el kitabında veya uçak imalatçısının muadil verilerinde yer alan, maksimum onaylı kalkış kütlesinde, deniz seviyesinde, standart atmosfer koşullarında, sakin hava ve sıfır pist eğimi şartlarında kalkış için gereken minimum baz uzunluğu. Baz uzunluğu, uygulanabilir olduğu taktirde uçaklar için dengelenmiş baz uzunluğu, veya diğer durumlarda kalkış mesafesi anlamındadır. aggregate agrega Kırmataş; oldukça sert, kum, çakıl, veya kırmataş gibi çimento veya bitüm ile karıştırılarak beton, harç sıva veya asfalt elde edilen doğal kaya materyalidir. agrega aggregate Kırmataş; oldukça sert, kum, çakıl, veya kırmataş gibi çimento veya bitüm ile karıştırılarak beton, havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir, harç sıva veya asfalt elde edilen doğal kaya materyalıdır. AIRMET bilgisi AIRMET information Alçak irtifa hava aracı uçuşlarının güvenliğini olumsuz etkileyebilecek ve ilgili uçuş bilgi bölgesindeki FIR ve onun alt bölgesindeki alçak irtifa uçuşlar için yayınlanmış hava tahmin raporunda önceden bulunmayan, belirli yol boyu hava durumu olaylarının ortaya çıkmasıyla ya da beklenmesiyle ilgili olarak bir meteoroloji nöbetçi ofisi MWO tarafından yayınlanan hava durum bilgisi.


AIRMET information AIRMET bilgisi Alçak irtifa hava aracı uçuşlarının güvenliğini olumsuz etkileyebilecek ve ilgili uçuş bilgi bölgesindeki FIR ve onun alt bölgesindeki alçak irtifa uçuşlar için yayınlanmış hava tahmin raporunda önceden bulunmayan, belirli yol boyu hava durumu olaylarının ortaya çıkmasıyla ya da beklenmesiyle ilgili olarak bir meteoroloji nöbetçi ofisi MWO tarafından yayınlanan hava durum bilgisi. air cargo hava kargosu Havadan taşınan yükler, transit mallar, kuryeler, posta malzemeleri, havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir, diplomatik posta, fabrika ürünleri, yolcusuz bagajlar ve cenazeler. air carrier hava yolu taşıyıcısı Bütünü ya da bir bölümü içinde hava araçların; iniş, kalkış ve yer hareketlerini gerçekleştirebilmeleri için karada veya suda oluşturulmuş, bina, tesis ve teçhizatla donatılmış tanımlanmış saha.


Air Condition Unit ACU Havalandırma Aracı. Air condition unit havalandırma aracı Uçaklara klima hizmetinde kullanılan havayı vermek üzere imal edilmiş özel donanımlı araç. air condition unit havalandırma aracı Uçaklara klima hizmetinde kullanılan havayı vermek üzere imal edilmiş özel donanımlı araç. air content hava içeriği Betondaki kapalı agrega boşlukları haricinde mevcut hava hacminin beton hacmine oranının yüzdesel ifadesidir. air defence identification zone hava savunma teşhis bölgesi Ulusal güvenlik amacıyla; uçakların kontrolü, teşhis ve tanımlama yapılabilmesi için belirlenmiş, yeryüzünden yukarı doğru uzanan hava havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir bölümüdür.


air entrainer-air entraining hava sürükleyici Beton içinde havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir küçük boyutlu ve eşit dağılan hava kabarcıkları oluşturarak betonun geçirimsizliğini ve dona karşı direncini ve işlenebilirliğini artıran katkı malzemesidir, havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir. air navigation commission hava seyrüsefer komisyonu Prensip olarak hava seyrüseferinde uluslararası standardizasyonun sağlanması amacıyla kendi sorumluluğunda çalışmalar yapan komisyon. air navigation commissionhava seyrüsefer komisyonu Prensip olarak hava seyrüseferinde uluslararası standardizasyonun sağlanması amacıyla kendi sorumluluğunda çalışmalar yapan komisyon.




uçak Bagaj indirme

, time: 4:40





Havacılık Terimleri: Havacılık Sektörüne Ait Terimler Nelerdir?


havacılık terimleri sözlüğü ücretsiz indir

rows · Havacılık Terimleri Sözlüğü. Kendisine bağlı haberleşme istasyonlarının mesaj  · Havacılık Terimleri Sözlüğü. Yücel AYDIN. Contains ads. 1K+ Downloads. Everyone. info. Install. Add to wishlist. About this app. arrow_forward. Eksik terimler için e-posta yollayarak uygulamanın geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Updated on. Jun 26, Books & Reference  · Download Havacılık Terimleri Sözlüğü apk for Android. Containing Pocket Dictionary of Aeronautical Terms. EN English; Português; Español Using APKPure App to upgrade Havacılık Terimleri Sözlüğü, get PUBG MOBILE Free Redeem Code!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder